Weathered-Oak

Weathered Oak

Weathered Oak este un finisaj care ofera lemnului de stejar un aspect „trecut prin vreme” . Este un finisaj matasos care pune in valoare frumusetea naturala a lemnului de stejar. Acest finisaj se compune din bait, grund si lac acrilic. Baitul este fabricat in Germania si are rolul de a pigmenta suprafetele de stejar oferind o culoare bruna, pamantie, neutra. Grundul si lacul sunt fabricate in Germania si ofera o protectie deosebita suprafetelor.
Culoarea Weathered Oak se preteaza foarte bine majoritatii stilurilor si incaperilor si are capacitatea de a aduce naturaletea stejarului in orice amenajare fara a eclipsa celelalte piese de mobilier din incapere.
Weathered Oak este un finisaj frecvent ales pentru ca permite o intretinere deosebit de usoara a suprafetelor. Combinatia dintre culoare, textura stejarului si gradul de luciu, ascunde foarte bine eventualul strat de praf depus pe suprafata mobilierului.

Culoarea si gradul de luciu:
Culoarea Weathered Oak este una pamantie, calma, neutra si calda. Are in compozitie urmatoarele culori si nuante: brun, verde, gri, visiniu, violet, auriu, galben. Este un finisaj ultra mat, gradul de luciu fiind 1 – 1.5.
Aspectul final al suprafetelor finisate in Weathered Oak vor fi influentate de culoarea elementelor din stejar din care este fabricat mobilierul. Chiar daca Weathered Oak are proprietatea de a uniformiza intr-o oarecare masura diferentele de culoare ale diverselor elemente de cherestea din care este fabricat mobilierul, dar si din cauza ca nu este un finisaj, culoarea si textura fiecarui element din stejar va avea un cuvant de spus in rezultatul final. Astfel, este foarte posibil ca diferite elemente componente ale mobilierului sa prezinte nuante diferite, aspectul general ramanand unul uniform, ton-pe-ton. Dar pana la urma, aceasta caracteristica este una dintre cele care fac finisajul Weathered Oak sa fie atat de apreciat si de cautat.
Observatie: Trebuie avut in vedere ca de la lot la lot pot exista mici diferente de culoare. Prin urmare, in cazul achizitiilor in momente diferite de timp a unor produse in finisajul Weathered Oak, produse ce urmeaza sa fie asezate aproape una de alta, in aceeasi incapere, va recomandam sa ne puneti la dispozitie o mostra de referinta de la produsul anterior achizitionat (de exemplu: o usa, un sertar, o polita, etc.).
Fiind vorba de un lac cu rezistenta destul de buna la UV, culoarea va fi stabila si nu se va modifica semnificativ pe parcursul trecerii timpului. Mobilierul va dobandi eventual o tenta putin mai calda.

Textura, desenul si atingerea:
Chiar daca finisajul este pigmentat, textura si desenul stejarului nu vor fi estompate. Din contra, textura si desenul stejarului vor fi puse in evidenta intr-un mod echilibrat, pastrandu-se aspectul caracteristic si frumusetea stejarului natural. Atingerea este una placuta, calda si matasoasa.

Mirosul:
Dupa uscarea totala si maturizarea peliculei nu va fi detectabil nici un miros specific decat cel al lemnului de stejar.

Proprietati fizice:
Lacul acrilic folosit este de foarte buna calitate si ofera o rezistenta sporita la zgariere si uzura. Acest lac are o rezistenta destul de buna la UV, culoarea va fi stabila si nu se va modifica semnificativ pe parcursul trecerii timpului. Mobilierul va dobandi eventual o tenta putin mai calda.

Intretinerea:
Intretinerea este usor de realizat, pelicula de lac protejand bine lemnul de murdarire si patare. Pentru indepartarea prafului si pentru intretinerea periodica a suprafafetelor, se va folosi o carpa sau o laveta uscata, moale, curata si neabraziva. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului.
Pentru indepartarea lichidelor varsate pe suprafata se va folosi in prima faza un material absorbant (prosop de hartie, carpa moale si curata), dupa care se va trece inca o data cu o carpa uscata, moale si curata. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului. Indepartarea lichidelor nu trebuie amanata, in special in cazul lichidelor pigmentate, pentru ca in timp lemnul poate absorbi aceste lichide si se poate pata (sub pelicula de lac).
Pentru indepartarea petelor uscate sau a murdariei rezistente, se va folosi o carpa sau o laveta usor umezita (in apa sau intr-o solutie diluata ce contine apa si un detergent sau un sapun cu actiune blanda), moale, curata si neabraziva, dupa care se va trece inca o data cu o carpa uscata, moale si curata. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului.
In toate cazurile expuse mai sus trebuie sa evitati sa aplicati presiune pe suprafata pe care o curatati si sa nu insistati prea mult pe o anumita zona intrucat veti schimba gradul de luciu al zonei respective (actiunea fiind similara unei lustruiri).
Nu folositi pentru curatare si intretinere sprayuri si materiale de curatare universale, hartie abraziva, lana de otel sau produse corozive intrucat acestea pot ataca pelicula de lac generand urme ce nu pot fi indepartate. Produsele de tip „Pronto” care contin ceara pot schimba gradul de luciu al suprafetei.
Trebuie evitat ca substante agresive precum acetona, diluantii, alcolii concentrati, etc. sa ajunga pe suprafetele finisate cu lac.
Recomandam repozitionarea periodica a obiectelor de decor asezate pe suprafetele finisate.
Trebuie evitata asezarea mobilierului in bataia directa a razelor Soarelui sau langa surse de caldura care pot „spala” suprafetele din lemn (semineu, radiator, lampi puternice, etc.). Chiar daca ofera o sigilare destul de buna a suprafetelor, lacul acrilic folosit permite lemnului sa „respire” si va exista intotdeauna un schimb de umiditate cu aerul din incapere. Umiditatea ideala din incapere este intre 40% si 60%. Valori prea mici sau prea mari pot duce la deteriorarea mobilierului.
In cazul deteriorarii semnificative a suprafetelor (de exemplu: zgarieturi) va fi necesara decaparea suprafetei si reaplicarea finisajului.