Ingrijirea produselor din lemn
Calitatea produselor noastre este strans legata de calitatea lemnului folosit. Uneori dureaza ani pana cand lemnul este uscat si pregatit sa se transforme intr-o piesa de mobilier desavarsita. Este un proces lent in care lasam lemnul sa se odihneasca in aer liber, sa se usuce in mod natural expus fortelor naturii. Abia la finalul acestui proces lent, dar atent controlat de specialistii nostri, intervine uscarea artificiala ce aduce lemnul la umiditatea ideala prelucrarii. Și astfel obținem cheresteaua ideală pentru tâmplărie, gata pentru a fi transformata intr-o piesa de mobilier care isi pastreaza valoarea in timp.
Aspectul natural al lemnului
Fiecare colectie de mobilier din oferta Cioata prezinta anumite elemente caracteristice din punct de vedere al materialului lemnos folosit. Iubim aspectul natural, uneori salbatic, nefiind excluse fibra rasucita, nodurile sanatoase, crapaturile, oglinzile si coloratiile. Toate acestea sunt o dovada a originii naturale a lemnului si va garanteaza autenticitatea.
Soarele, iernile grele si solul isi pun amprenta in dezvoltarea fiecarui arbore. Acest lucru face ca fiecare arbore sa fie unic. Prin urmare, mobilierul pe care il cumparati nu va fi niciodata identic in textura si culoare cu esantioanele vazute in magazine sau fotografii. Similar, diferitele repere ale aceluiasi produs nu vor fi niciodata identice in textura si culoare. Produsele cumparate ulterior vor prezenta la randul lor mici diferente de textura si culoare dar care se vor estompa cu timpul. Acest lucru se intampla pentru ca lucram cu lemn pur care isi manifesta naturaletea si frumusetea in fiecare piesa.
Reologia
Sub actiunea greutatii produselor depozitate pe mobilierul cumparat sau in interiorul acestuia, unele panouri se pot deforma in timp. Chiar daca mobilierul dumneavoastra este foarte rezistent, recomandam evitarea depozitarii timp indelungat a unor greutati foarte mari pe polite si pe placa meselor extensibile, in pozitia extinsa. Daca observati curbarea unei polite, in masura simetriei acesteia, recomandam intoarcerea politei cu sageata in sus.
In functie de stilul mobilierului, feroneria poate fi moderna sau traditionala.
Feroneria moderna este de fabricatie germana, de cea mai inalta calitate. Balamalele sunt cu auto-franare si nu permit trantirea usilor. Glisierele sertarelor sunt cu auto-franare si nu permit trantirea sertarelor. Sistemul „Stop Control” inchide sertarul in siguranta si automat, impiedicand o deschidere accidentala. Glisierele sunt proiectate pentru functionare normala chiar si la o incarcare de 30 kg. Balamalele usilor si glisierele sertarelor nu necesita intretinere speciala.
Feroneria traditionala este de fabricatie italiana sau locala. Alegem cu atentie cei mai buni furnizori, capabili sa respecte standardele de calitate ale Cioata.
In cazul mobilierului traditional, sertarele functioneaza folosind metoda traditionala de glisare lemn-pe-lemn pentru a le pastra farmecul atemporal.
Recomandari feronerie
Nu va sprijiniti pe usile deschise intrucat exista riscul de a deteriora balamalele.Nu va sprijiniti pe sertare intrucat exista riscul de a deteriora.Nu incarcati cu o greutate mai mare de 30 kg sertarele dotate cu glisiere metalice intrucat exista riscul de a deteriora glisierele.Nu incarcati cu o greutate mare sertarele cu glisare traditionala lemn-pe-lemn intrucat exista riscul de a le deteriora.Evitati pozitionarea mobilierului pe suprafete care nu sunt plan-orizontale. Calati mobilierul ori de cate ori este nevoie, asigurandu-va ca sta pe o suprafata orizontala. Veti evita astfel aparitia unor forte suplimentare in balamale si glisiere.
In cazul achizitiilor succesive efectuate la intervale mai mari de timp nu putem garanta ca finisajul va fi identic cu cel al pieselor achizitionate anterior. In timp lemnul isi va stabiliza culoarea si va pastra o patina proprie care ii confera distinctie si valoare.
Varsta lemnului, zona de recoltare si structura pot determina variatii de culoare. Pentru materiale naturale: lemn masiv, piele sau stofe, bumbac, variatiile de culoare sunt inevitabile. Atunci cand alegeti finisajul unui produs, vom face tot posibilul pentru a furniza culoarea aleasa insa o culoare perfect identica nu va fi posibila. Mici diferente de culoare pot fi observate intre diferite loturi, intre esantioanele din magazine si produsele livrate. Diferentele se vor estompa in timp. Va rugam sa interpretati acest lucru drept o dovada a autencitatii si unicitatii produsului dumneavoastra.
Actiunea luminii asupra culorii
Nu exista material total rezistent la lumina. In cazul suprafetelor finisate, lumina soarelui sau cea artificiala, le poate modifica nuanta. Totusi, aceste modificari de culoare nu au niciun efect asupra functionalitatii si duratei de viata a mobilierului.
Pentru evitarea problemelor generate de actiunea luminii recomandam respectarea urmatoarelor indicatii:Evitati asezarea mobilierului in bataia directa a luminii solare sau artificiale.Repozitionati periodic obiectele decorative de pe suprafetele mobilierului (cel putin in primul an).
Pentru o colorare uniforma a placii mesei si a extensiilor, folositi mesele extensibile in pozitie extinsa in primele 2-3 luni de la achizitie
Mirosul initial
Toate produsele noi au un miros caracterisitic, care se va estompa cu timpul. In special produsele din piele, cele din lana si mobila de lemn pot pastra un miros particular pentru o perioada indelungata de timp. Mirosul caracteristic este un lucru perfect normal si va recomandam aerisirea periodica a incaperilor si a mobilierului.
“Obiectivul nostru este sa fabricam produse atat de bune incat sa poata fi lasate mostenire. Intretinuta cu grija, mobila Cioata isi va pastra aspectul si functionalitatea sute de ani”
In spatiile de locuit, un nivel constant de umiditate intre 40 si 60% si o temperatura intre 18 si 23 grade Celsius sunt ideale atat pentru oameni si animale de companie cat si pentru mobilierul din lemn masiv. Valorile extreme dauneaza sanatatii locatarilor si pot duce la deteriorarea mobilierului din lemn masiv (crapaturi, intepenirea sertarelor, mucegaire, exfoliere, deschiderea imbinarilor, schimbarea planeitatii, etc.). In cazul mobilei de lemn masiv se aplica aceleasi principii ca in cazul oamenilor. Daca dumneavoastra va simtiti bine la o anumita temperatura si umiditate, atunci si mobila dumneavoastra se va simti bine.
Pentru intretinerea curenta, recomandam stergerea suprafetelor cu o carpa curata, moale, uscata sau usor umezita. Stergerea se face in lungul fibrei, fara sa aplicati presiune pe suprafete. Pentru indepartarea petelor de murdarie rezistente, recomandam folosirea unei carpe curate, moi, umezite intr-o solutie de curatare organica, cu actiune blanda. Dupa indepartarea petei, stergeti suprafata cu o carpa curata, moale, umeda si la nevoie cu una uscata pentru a indeparta excesul de apa.
Protejati suprafetele impotriva zgarierii asezand materiale de protectie (ex: pasla) sub obiectele ce pot lasa urme pe suprafete.
Recomandari intretinere produse din lemn:
Nu asezati direct pe suprafata mobilierului obiecte grele, cu muchii ascutite, ude, fierbinti, abrazive, sau orice fel de obiect ce poate cauza reactii chimice. Acestea pot lasa urme permanente.Nu amanati stergerea lichidelor varsate pe mobilier, indeosebi daca acestea sunt bauturi acide (de exemplu sucurile de fructe), bauturi alcoolice, cafea, ceai. Acestea pot pata suprafetele.Nu aplicati presiune in timpul stergerii suprafetelor. Astfel pot aparea pete lucioase.Evitati folosirea frecventa a materialelor de curatare chiar daca sunt cu actiune blanda intrucat pot modifica aspectul suprafetelor.Nu folositi pentru curatare sprayuri si materiale de curatare universale, hartie abraziva, lana de otel sau produse corozive intrucat acestea pot ataca pelicula de lac sau ulei folosit, generand urme ce nu pot fi indepartate.Urmariti temperatura si umiditatea din locuinte cu termometre si higrometre si incercati mentinerea lor in valori optime. Puteti folosi aparate de umidificat aerul, aparate de dezumidificat aerul sau metode traditionale precum vase cu apa (pentru evaporare), plante de apartament, aerisirea incaperilor si echilibrarea umiditatii cu cea de afara.
Atentie: Iarna, datorita sistemului de incalzire centrala, umiditatea din incaperi tinde sa scada foarte mult, iar in anotimpurile ploioase si calde, sa creasca foarte mult.
Asezati mobilierul la o distanta de minim 5 cm de la perete pentru a permite circulatia aerului in jurul acestuia. Daca peretele este recent tencuit, aceasta distanta trebuie marita la minim 10 cm, pana la uscarea definitiva a peretelui.Nu asezati mobilierul langa surse de caldura (de exemplu calorifere) sau in apropierea sistemelor de aer conditionat, intrucat aerul din jur este uscat.De indata ce observati ca s-a varsat apa pe mobilier, stergeti suprafata folosind o carpa curata si uscata.
In cazul imobilelor noi, umiditatea aerului poate fi mai ridicata in primele luni dupa mutare. Daca urmeaza sa folositi mobila intr-o cladire noua, va recomandam sa lasati suficient spatiu in spatele mobilei si sa aerisiti constant. Intervalul ideal de umiditate este intre 40-60% iar temperatura ideala este intre 18 si 23 grade Celsius.
Ingrijirea produselor tapitate (canapele, scaune etc.)
In functie de tipul si calitatea materialului, stofele pot fi mai mult sau mai putin rezistente la murdarie, lumina sau utilizare. Indiferent de tipul de stofa, recomandam evitarea expunerii in lumina directa sau in apropierea unei surse de caldura. Fiecare tip de stofa are propriile instructiuni de ingrijire. De aceea recomandam citirea cu atentie a instructiunilor de ingrijire valabile pentru produsul achizitionat. In cazul majoritatii canapelelor, husele din stofa sunt lavabile insa pentru a evita decolorarea sau afectarea stofei, este necesara respectarea cu strictete a instructiunilor de spalare.
Descarca instructiunile de curatare si mentenanta specifice fiecarei stofe de aici
Toate produsele tapitate comercializate de noi sunt produse premium de cea mai buna calitate. In cazul produselor tapitate cum ar fi canapelele, fotoliile, pernele deco, incretiturile si deformarile sunt normale fiind vorba de produse moi. Acest lucru nu constituie un defect de fabricatie. La prima folosire a acestora recomandam ajustarea prin aplicarea unor lovituri usoare cu palmele pe intreaga suprafata. In timp, zonele tapitate "se aseaza" de la sine capatand propria personalitate. Periodic recomandam schimbarea pernelor intre ele, intoarcerea fata-spate pentru ca uzura sa fie uniforma. Anumite materiale sunt lavabile si pot fi spalate in masina de spalat. Va rugam ca intotdeauna sa spalati toata husa canapelei in masina de spalat pentru a nu aparea decolorari nedorite.
Chiar daca stofele noastre sunt foarte rezistente, nu recomandam folosirea aspiratorului in cazurile in care se doreste indepartarea prafului. Indepartarea prafului se va face cu o perie moale si miscari usoare incercandu-se evitarea presarii. Pentru intretinerea regulata este suficienta indepartarea prafului saptamanal.
Toate produsele din stofa comercializate de Cioata au o calitate deosebita si sunt testate pentru o folosinta indelungata. In functie de clasa de calitate, stofele sunt supuse unui tratament special, menit a preveni patrunderea substantelor nedorite in tesatura si avand ca obiectiv o curatare facila. In cazul petelor accidentale este foarte important timpul de reactie. Interveniti cat mai repede posibil pentru indepartarea petelor. Se va folosi o carpa de bumbac moale, absorbanta, cu care se va tampona locul petei. Pentru murdarie uscata folositi o perie moale iar daca nu este suficient, folositi (setat la valoarea minima) un aspirator.
In cazul in care procendand asa nu obtineti rezultatul dorit iar stofa nu este lavabila, va recomandam folosirea detergentilor dedicati curatarii stofelor. Inainte de a folosi solutia de curatare pe toata suprafata va recomandam sa testati detergentul pe o zona mica cat mai ascunsa evitand astfel rezultate nedorite. Pentru pastrarea aspectului stofei, evitati frecarea stofei la indepartarea murdariei. In cazul petelor mici, dupa indepartarea petei puteti folosi pentru uscare rapida un feon setat pe temperatura minima.
In cazul in care nu reusiti singur indepartarea petei va rugam sa luati legatura cu specialistii Cioata pentru a primi suport personalizat.
Chiar de la prima folosire este posibil sa constatati incretituri si ondulatii ale pielii. Acest lucru este perfect normal si se datoreaza caldurii corpului, umiditatii sau greutatii utilizatorului. Schimbarea vizuala este normala si nu afecteaza calitatea produsului. Cu cat pielea este mai subtire cu atat incretiturile sau ondulatiile vor fi mai vizibile.
Folosim piele naturala de cea mai buna calitate pe care aplicam un tratament special de protectie. La fel ca si in cazul lemnului masiv, si pielea naturala are propriile iregularitati si variatii cromatice. Acest lucru nu reprezinta un defect ci este o dovada a autenticitatii si a caracterului natural al produsului dumneavoastra.
Pielea naturala folosita de noi este foarte rezistenta la mici zgarituri sau utilizare indelungata. Pentru a mentine culoarea pielii un timp cat mai indelungat va rugam sa evitati urmatoarele:
- Nu folositi detergenti la curatare. Acestia pot decolora pielea iremediabil.
- Evitati curatarea cu aspiratorul.
- Nu expuneti produsul din piele in bataia directa a soarelui sau a altor surse de lumina puternice. Acest lucru poate duce la decolorare si modificarea elasticitatii.
- Lasati o distanta de cel putin 50 cm fata de orice sursa de caldura.
- Nu folositi mobilierul din piele afara locuintei.
- In functie de tipul de piele, nu recomandam lasarea revistelor colorate sau altor tiparituri foarte colorate cu partea colorata direct pe piele.
- In cazul produselor de piele in culoare deschisa este posibil sa apara un transfer de culoare nedorit.
- Nu lasati laptopul functional pe suprafata de piele. Caldura emanate de procesor poate duce la arderea pielii sau la modificari ale culorii.
Pentru intretinerea regulata este suficient sa stergeti suprafata din piele cu o carpa moale, usor umezita, dupa care uscati rapid cu o carpa uscata si moale
In cazul petelor accidentale incercati indepartarea murdariei cat mai rapid cu o carpa uscata si moale de bumbac. La stergere se vor folosi miscari circulare evitandu-se frecarea suprafetei. Nu insistati daca nu obtineti rezultatul dorit pentru ca este posibil sa deteriorati definitiv suprafata produsului.
Ingrijirea pieselor metalice, din marmura sau sticla
Metalul folosit la mobila produsa sau comercializata de Cioata nu necesita o atentie speciala fiind prin definitie foarte rezistent. Cu toate acestea recomandam evitarea folosirii obiectelor ascutite sau dure in preajma componentelor metalice, acest lucru putand genera zgarieturi nedorite. In cazul unei utilizari adecvate, tehnologia de vopsire in camp electrostatic ofera o rezistenta deosebita in timp si nu poate fi afectata fara intreventia unor factori externi.
Curatarea componentelor metalice se recomanda a se face cu o carpa moale, usor umezita, evitandu-se si in acest caz folosirea detergentilor.
Sticla folosita in produsele Cioata si cea din corpurile de iluminat respecta cele mai inalte standarde de calitate impuse de UE. Va recomandam sa evitati contactul dintre obiecte ascutite sau dure si suprafetele de sticla, acestea putand zgaria sau distruge iremediabil sticla. Curatarea suprafetelor de sticla se poate face cu detergenti obisnuiti dedicati produselor din sticla. In cazul mobilierului recomandam ca in timpul curatarii sa evitati contactul dintre detergetul destinat sticlei si suprafetele de lemn adiacente, intrucat acesta ar putea afecta finisajului lemnului.
Produsele din marmura comercializate de Cioata, folosesc cea mai buna marmura. Marmura este un produs natural cu structura lamelara. Din aceasta cauza, suprafata marmurei este prelucrata si acoperita cu un lac special care nu permite absorbtia unor alte substante. Acest lucru o face, in cazul contactului cu lichide, foarte usor de intretinut. Recomandam totusi stergerea suprafetei in cazul in care accidental ia contact cu substante acide cum ar fi: de fructe, bauturi acidulate, vin.
Transport, manipulare si montaj
Se poate intampla ca uneori sa fiti nevoit sa mutati corpurile dumneavoastra de mobilier dintr-o locuinta in alta. Mobila achizitionata de dumneavoastra este o mobila de calitate si nu ar trebui sa sufere prea mult in timpul mutarii daca respectati cateva principii simple.
Mobila Cioata si cea a colaboratorilor nostri este in general o mobila grea. Recomandam ca manipularea si transportul sa se faca cu personal specializat. Daca va fi necesara mutarea sau manipularea mobilei, va rugam sa procedati in felul urmator:
- Inainte de manipulare sau transport goliti mobilierul de obiectele depozitate in el si scoateti temporar politele si suportii de polite. Daca este nevoie, in cazul mobilierului dotat cu feronerie moderna, puteti reduce suplimentar greutatea prin inlaturarea usilor si a sertarelor. In cazul canapelelor, inlaturati toate pernele mobile (perne de spatar, perne deco, perne de sedere).
- Mobilierul este greu. Recomandam ca manipularea sa fie efectuata de mai multe persoane.
- Recomandarea producatorului este ca mobila, indiferent de tip (masa, scaun, canapea, mobila corp, etc), sa se mute prin ridicare, nu prin tragere sau impingere. Unele piese de mobilier sunt dotate cu alunecatori fixati sub picioare (in cazul unor produse, alunecatorii nu sunt montati pe produs, ci sunt livrati in saculetul ce contine feroneria de montaj, dumneavoastra avand optiunea de a-i monta sau nu), dar mutarea produsului prin impingere sau tragere ramane responsabilitatea clientului/utilizatorului si depinde mult de tipul pardoselei (anumite pardoseli se pot zgaria, altele prezinta denivelari sau rosturi in care picioarele se pot agata si rupe, etc).
- Evitati pozitionarea mobilierului pe suprafete care nu sunt plan-orizontale. Calati mobilierul ori de cate ori este nevoie, asigurandu-va ca sta pe o suprafata orizontala. Veti evita astfel aparitia unor forte suplimentare in balamale, glisiere si imbinari.
- Mobilierul nu trebuie pozitionat prea aproape de surse de caldura sau in zone unde incalzirea in pardoseala actioneaza doar asupra unei parti a mobilierului. Veti evita astfel problemele generate de uscarea inegala a lemnului.
- In cazul in care doriti sa transportati mobilierul, va recomandam sa apelati la membrii experimentati ai firmelor de transport sau la persoane cu pregatire speciala.
- Inainte de transport mobilierul trebuie ambalat corespunzator, protejand muchiile, colturile si suprafetele exterioare.
- Intotdeauna respectati instructiunile de pe ambalajul original, iar in lipsa acestuia, transportati mobilierul in pozitie verticala.
- Orice deteriorare datorata transportului nesemnalata la livrare pe documentul de transport (CMR, bon de livrare, aviz de insotire, document predare-primire), nu poate fi acceptata ca reclamatie intemeiata.
Toata mobila produsa sau comercializata de Cioata vine insotita de instructiuni complete de montaj. In pachet veti regasi si uneltele si piesele necesare asamblarii pentru ca mobila sa fie montata pe loc. Desi solutiile constructive de montaj permit o montare , chiar de catre cineva fara pregatire, recomandam totusi montarea se fie facuta de catre un specialist. In cazul in care veti face dumneavoastra montarea recomandam cititi cu atentie instructiunile de montaj.
Obiectivul nostru este sa oferim un serviciu excelent de la comanda pana la montare insa este bine sa stiti ca deteriorarea mobilei sau produselor achizitionate din motive de montare improprii nu ne poate fi imputata si poate atrage dupa sine pierderea garantiei.
Sfaturi pentru reglajul la montare (acolo unde feroneria permite)
Din ajustajele de pe balamale, usile pot fi pozitionate cu exactitate in pozitia dorita, indiferent de suprafata pe care sta mobilierul. Balamalele sunt dotate cu sistem integrat de reglare pentru latimea de asezare ± 2 mm, sistem de reglare pe adancime + 3 mm /-2 mm, iar reglarea pe inaltime se face prin placuta de montare. Balamalele se monteaza prin asezare pe pozitie si apasare pana se aude „clic”. Demontarea se face prin actionarea butonului de deblocare si ridicarea bratului balamalei. Montarea glisierelor se face simplu, prin glisare, asezand sertarul pe sina de ghidaj si impingand. Demontarea sertarului se face prin actionarea manetei celor doua cuplaje de sub sertare.
Reglarea pe inaltime a sertarului se face prin actionarea rotitei de pe cuplajul de sub sertar.