Cotone

Cotone

In pofida faptului ca este un finisaj albicios, neutru, Cotone pastreaza caldura si naturaletea lemnului de stejar. Cotone are in componenta bait si doua straturi de lac acrilic. Materialele sunt fabricate in Italia si ofera o protectie deosebita suprafetelor.
Baitul are rolul de a pigmenta suprafetele oferind o culoare moderna, neutra, albicioasa prin care trec nuantele naturale ale stejarului: auriu, brun, verde, gri, bordo.
Culoarea Cotone se preteaza foarte bine mobilierului din amenajarile contemporane, moderne, scandinave si chiar celor clasice.

Culoarea si gradul de luciu:
Culoarea Cotone este albicioasa, cu nuante de auriu, verde, bordo si brun. Este un finisaj mat, gradul de luciu fiind 4.
Cotone are proprietatea de a uniformiza destul de bine culoarea mobilierului, dar intrucat nu este un finisaj opac, culoarea finala va fi influentata intr-o oarecare masura si de culoarea elementelor de stejar din care este fabricat mobilierul. Astfel, este posibil ca diferite elemente componente ale mobilierului sa prezinte nuante diferite. Dar pana la urma, aceasta caracteristica este una dintre cele care fac finisajul Cotone sa fie atat de apreciat si de cautat.
Observatie: Trebuie avut in vedere ca de la lot la lot pot exista mici diferente de culoare. Prin urmare, in cazul achizitiilor in momente diferite de timp a unor produse in finisajul Ardesia, produse ce urmeaza sa fie asezate aproape una de alta, in aceeasi incapere, va recomandam sa ne puneti la dispozitie o mostra de referinta de la produsul anterior achizitionat (de exemplu: o usa, un sertar, o polita, etc.).
Fiind vorba de un lac cu rezistenta buna la UV, culoarea va fi stabila si nu se va modifica semnificativ pe parcursul trecerii timpului. Mobilierul va dobandi eventual o tenta putin mai calda.

Textura, desenul si atingerea:
Chiar daca finisajul este pigmentat, textura si desenul stejarului nu vor fi estompate. Din contra, textura si desenul stejarului vor fi puse in evidenta intr-un mod echilibrat, ceva mai discret ca la alte finisaje, pastrandu-se aspectul caracteristic si frumusetea stejarului natural.
Atingerea este una placuta, calda si matasoasa.

Mirosul:
Dupa uscarea totala si maturizarea peliculei nu va fi detectabil nici un miros specific decat cel al lemnului de stejar.

Proprietati fizice:
Lacul acrilic folosit este de foarte buna calitate si ofera o rezistenta buna la zgariere si uzura.
Acest lac are o rezistenta buna la UV, culoarea va fi stabila si nu se va modifica semnificativ pe parcursul trecerii timpului. Mobilierul va dobandi eventual o tenta putin mai calda.

Intretinerea:
Intretinerea este usor de realizat, pelicula de lac protejand bine lemnul de murdarire si patare.
Pentru indepartarea prafului si pentru intretinerea periodica a suprafafetelor, se va folosi o carpa sau o laveta uscata, moale, curata si neabraziva. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului.
Pentru indepartarea lichidelor varsate pe suprafata se va folosi in prima faza un material absorbant (prosop de hartie, carpa moale si curata), dupa care se va trece inca o data cu o carpa uscata, moale si curata. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului. Indepartarea lichidelor nu trebuie amanata, in special in cazul lichidelor pigmentate, pentru ca in timp lemnul poate absorbi aceste lichide si se poate pata (sub pelicula de lac).
Pentru indepartarea petelor uscate sau a murdariei rezistente, se va folosi o carpa sau o laveta usor umezita (in apa sau intr-o solutie diluata ce contine apa si un detergent sau un sapun cu actiune blanda), moale, curata si neabraziva, dupa care se va trece inca o data cu o carpa uscata, moale si curata. Directia de stergere este cea a fibrei lemnului.
In toate cazurile expuse mai sus trebuie sa evitati sa aplicati presiune pe suprafata pe care o curatati si sa nu insistati prea mult pe o anumita zona intrucat veti schimba gradul de luciu al zonei respective (actiunea fiind similara unei lustruiri).
Nu folositi pentru curatare si intretinere sprayuri si materiale de curatare universale, hartie abraziva, lana de otel sau produse corozive intrucat acestea pot ataca pelicula de lac generand urme ce nu pot fi indepartate. Produsele de tip „Pronto” care contin ceara pot schimba gradul de luciu al suprafetei.
Trebuie evitat ca substante agresive precum acetona, diluantii, alcolii concentrati, etc. sa ajunga pe suprafetele finisate cu lac.
Recomandam repozitionarea periodica a obiectelor de decor asezate pe suprafetele finisate.
Trebuie evitata asezarea mobilierului in bataia directa a razelor Soarelui sau langa surse de caldura care pot „spala” suprafetele din lemn (semineu, radiator, lampi puternice, etc.). Chiar daca ofera o sigilare destul de buna a suprafetelor, lacul acrilic folosit permite lemnului sa „respire” si va exista intotdeauna un schimb de umiditate cu aerul din incapere. Umiditatea ideala din incapere este intre 40% si 60%. Valori prea mici sau prea mari pot duce la deteriorarea mobilierului.
In cazul deteriorarii semnificative a suprafetelor (de exemplu: zgarieturi) va fi necesara decaparea suprafetei si reaplicarea finisajului.